با افزایش حوزه نفوذ GIS کاربردی در سازمانها و شرکتهای مختلف مدیریت شهری، استفاده از اشیایی با ساختار مکانی پیچیده بیش از پیش متداول می شود. با این وجود هستی شناسی قالب بر ساختار اشیا خصوصا در بخش مدیریت شهری، هنوز وارد بررسی روابط بین اشیا و بویژه روابط توپولوژیک آنها نشده است. این در حالی است که توپولوژی، بویژه در بخش عملیاتی GIS شهری کاربردهای فراوانی داشته و مبانی تئوریک و نرم افزاری ایجاد شده پاسخگوی این نیازها نمی باشد.
بر این اساس، در این مقاله ابتدا اشیای پیچیده و بعضی مصداقهای عملی آن در مباحث مدیریت شهری به کمک تعاریف متداول ریاضی بیان شده، سپس روشی جدید برای محاسبه توپولوژی اشیای پیچیده بر پایه منطق درجه اول متکی بر روش نه اشتراکی ایگن هوفر در نظریه مجموعه نقاط ارایه می گردد.
بر اساس این روش، ابتدا گزاره های منطقی درجه اول توصیفی که از بابت ساختار هندسی اشیا قابل حصول هستند استخراج شده، سپس طی یک فرایند استنتاجی شامل حذف و معرفی، ویژگیهای کامل بودن، تمامیت و عدم افزونگی در آنها ایجاد می گردد. از این رو گزاره های منطقی حاصل به ماتریس های توپولوژیک اعمال شده و آنها را فیلتر می کنند. از سوی دیگر فیلتر ثانویه به ماتریس های باقیمانده در یک آزمون گرافیکی اعمال می شود.
در ادامه روشهایی مورد بررسی قرار می گیرند که هدف از آنها بکارگیری عملی توپولوژی بدست آمده در ساختار نرم افزارهای تجاری است. در این خصوص ضمن ارایه پیشنهادی جهت ذخیره سازی توپولوژی در پایگاه داده، روشی منعطف جهت شکل دهی قواعد توپولوژیک متناسب با نیاز کاربر و قابل پیاده سازی بدون اجبار به نگارش و استنتاج قواعد جدید توپولوژیک مطرح می شود. در پایان به برخی کاستی ها و نیازمندیهای اساسی از جمله الگوریتم استخراج عملیاتی توپولوژی از هندسه اشیا و روش احتمالی شکل دهی آن اشاره می شود.